multimate
foto landkaart

 

 

 

 

 

Over Guatemala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guatemala is het meest Indiaanse land van Midden-Amerika. Dit vindt u terug in de eeuwenoude overblijfselen in het land en in de Guatemalteken zelf. Zeker in de afgelegen gebieden bestaat de bevolking uit regelrechte afstammelingen van de oude Maya's, die een hoge vorm van beschaving kenden.


Guatemala en Antigua

De oorspronkelijke hoofdstad Antigua, werd door een aardbeving verwoest. Men vond het raadzaam om niet op dezelfde plek de hoofdstad weer op te bouwen. De toen gebouwde hoofdstad Guatemala Stad is typisch Middenamerikaans; druk, warm en hectisch. Het oude Antigua daarentegen is veel gemoedelijker. De stad kent nog een groot aantal gebouwen uit de koloniale tijd en is door zijn pleinen, smalle straatjes, leuke restaurantjes en markten gezelliger dan Guatemala Stad. In de nabijheid van Antigua kunt u bovendien een paar, nog steeds actieve, vulkanen beklimmen. Dit is vooral 's nachts een imponerende belevenis.


Lago de Atitlan

Aan het schitterende meer van Atitlan liggen enkele pittoreske dorpjes. Het grootste dorp, Panajachel, is een uitstekende uitvalsbasis voor tochten over het meer. In elk dorpje leven nog de eeuwenoude eigen gebruiken en klederdrachten, die onderling zeer verschillend zijn.

Een van de beroemdste Indianenmarkten van Latijns-Amerika vindt elke donderdag en zondag plaats in Chichicastenango. Indianen uit de omgeving komen naar dit stadje om er hun waren aan te bieden. Deze variëren van groenten en fruit tot handgeweven kleding en gebruiksartikelen. Door de verschillende klederdrachten van de Indianen biedt deze markt een kleurrijk spektakel.


Tikal

De provincie Petén staat bekend om zijn nog onontdekte Mayacomplexen. Het gebied is zo onbegaanbaar dat het waarschijnlijk nog eeuwen duurt voordat alle ruïnes zijn ontdekt en uitgegraven. Misschien is dat ook wel beter zo. Wél ontdekt en ook nog eens schitterend gerestaureerd, is het complex van Tikal. Zo'n duizend jaar geleden werd deze stad op het hoogtepunt van haar macht plotseling verlaten om een nog onbekende reden. Om Tikal te beschrijven, schieten superlatieven te kort. U moet het gewoon meemaken: een zonsopgang op de tempel van de Jaguar en daarna een wandeling door de ontwakende jungle.

Toekans, herten en vele soorten apen kruisen uw pad. Misschien komt u wel de uiterst zeldzame quetzal vogel tegen. En dan als ultieme ervaring een tijdje wegdromen op de hoogste tempel en uitkijken over het woeste landschap, waarboven hier en daar een tempel uitrijst